Мобилен телефон
+86 186 6311 6089
Јавете ни се
+86 631 5651216
Е-пошта
gibson@sunfull.com

Видови и принципи на сензори за температура на климатизацијата

——Сензорот за температура на клима уредот е термистор со негативен температурен коефициент, познат како NTC, познат и како температурна сонда.Вредноста на отпорот се намалува со зголемувањето на температурата, а се зголемува со намалувањето на температурата.Вредноста на отпорот на сензорот е различна, а вредноста на отпорот на 25℃ е номиналната вредност.

Сензори со капсули со пластикагенерално се црни и најчесто се користат за откривање на температурата на околината, додекасензори вградени во металгенерално се сребро од нерѓосувачки челик и метален бакар, кои најчесто се користат за откривање на температурата на цевките.

Сензорот е генерално два црни водови рамо до рамо, а отпорникот е поврзан со штекерот на контролната табла преку приклучокот за довод.Генерално има два сензори во просторијата за климатизација.Некои климатизери имаат два одделни приклучоци со две жици, а некои климатизери користат еден приклучок и четири кабли.За да се разликуваат двата сензори, повеќето сензори за климатизери, приклучоци и приклучоци се направени за да бидат препознатливи.

 

——Сензорите кои најчесто се користат во клима уредите се:

Внатрешна амбиентална температура NTC

Температура на внатрешната цевка NTC

Температура на надворешната цевка NTC, итн.

Клима уредите од повисоко ниво користат и надворешна амбиентална температура NTC, вшмукување и издувни гасови на компресорот NTC, и климатизери со внатрешна единица што дува температура на воздухот NTC.

 

——Заедничката улога на температурните сензори

1. Откривање на внатрешна температура на околината NTC (термистор со негативен температурен коефициент)

Според поставената работна состојба, процесорот ја детектира температурата на внатрешната средина преку внатрешната амбиентална температура (наведена како температура на внатрешен прстен) NTC и го контролира компресорот да се вклучува или исклучува за да престане.

Клима уредот со променлива фреквенција врши регулација на брзината со променлива фреквенција според разликата помеѓу поставената работна температура и внатрешната температура.Кога работи на висока фреквенција по стартувањето, колку е поголема разликата, толку е поголема фреквенцијата на работа на компресорот.

2. Откривање на температурата на внатрешната цевка NTC

(1) Во состојба на ладење, температурата на внатрешната цевка NTC детектира дали температурата на внатрешната серпентина е премногу ладна и дали температурата на внатрешната намотка паѓа на одредена температура во одреден временски период.

Ако е премногу студено, со цел да се спречи замрзнување на намотката на внатрешната единица и да влијае на размената на внатрешна топлина, компресорот на процесорот ќе се исклучи заради заштита, што се нарекува заштита од суперладење.

Ако температурата на внатрешната калем не падне на одредена температура во одреден временски период, процесорот ќе открие и ќе го процени проблемот со системот за ладење или недостатокот на средство за ладење, а компресорот ќе се исклучи поради заштита.

(2) Откривање на дување на ладен воздух, истовар од прегревање, заштита од прегревање, детекција на ефект на загревање итн. во состојба на греење.Кога клима уредот ќе почне да се загрева, работата на внатрешниот вентилатор се контролира со температурата на внатрешната цевка.Кога температурата на внатрешната цевка ќе достигне 28 до 32 °C, вентилаторот ќе работи за да спречи греењето да почне да дува ладен воздух, предизвикувајќи физичка непријатност.

За време на процесот на загревање, ако температурата на внатрешната цевка достигне 56°C, тоа значи дека температурата на цевката е превисока, а високиот притисок е превисок.Во тоа време, процесорот го контролира надворешниот вентилатор да застане за да ја намали апсорпцијата на надворешната топлина, а компресорот не запира, што се нарекува растовар на греење.

Ако температурата на внатрешната цевка продолжи да расте по запирање на надворешниот вентилатор и достигне 60°C, процесорот ќе го контролира компресорот за да ја запре заштитата, што е заштита од прегревање на климатизерот.

Во грејната состојба на клима уредот, во одреден временски период, ако температурата на цевката на внатрешната единица не се зголеми до одредена температура, процесорот ќе го открие проблемот со системот за ладење или недостатокот на средство за ладење, а компресорот ќе се исклучи поради заштита.

Од ова може да се види дека кога клима уредот се загрева, и внатрешниот и надворешниот вентилатор се контролираат од сензорот за температура на внатрешната цевка.Затоа, кога го поправате дефектот во работата на вентилаторот поврзан со греењето, обрнете внимание на сензорот за температура на внатрешната цевка.

3. Откривање на температурата на надворешната цевка NTC

Главната функција на сензорот за температура на надворешната цевка е да ја открие температурата на загревање и одмрзнување.Општо земено, откако клима уредот ќе се загрее 50 минути, надворешната единица влегува во првото одмрзнување, а последователното одмрзнување го контролира сензорот за температура на надворешната цевка, а температурата на цевката паѓа на -9 ℃, започнете со одмрзнување и престанете да го одмрзнувате кога температурата на цевката се зголемува на 11-13 ℃.

4. Откривање на издувни гасови на компресорот NTC

Избегнувајте прегревање на компресорот, откривајте недостаток на флуор, намалете ја фреквенцијата на компресорот на инвертерот, контролирајте го протокот на разладното средство итн.

Постојат две главни причини за високата температура на празнење на компресорот.Едната е дека компресорот е во работна состојба со прекумерна струја, најмногу поради слаба дисипација на топлина, висок притисок и висок притисок, а другата е недостатокот на средство за ладење или без разладно средство во системот за ладење.Електричната топлина и топлината на триење на самиот компресор не можат добро да се испуштат со ладилното средство.

5. Откривање на вшмукување на компресорот NTC

Во системот за ладење на климатизерот со електромагнетен вентил за гас, процесорот го контролира протокот на течноста за ладење со откривање на температурата на повратниот воздух на компресорот, а степер моторот го контролира вентилот за гас.
Сензорот за температура на вшмукување на компресорот исто така игра улога на откривање на ефектот на ладење.Има премногу ладилно средство, температурата на вшмукување е ниска, разладното средство е премалку или системот за ладење е блокиран, температурата на вшмукување е висока, температурата на вшмукување без средство за ладење е блиску до температурата на околината и процесорот Откријте ја температурата на вшмукување на компресорот за да се утврди дали клима уредот работи нормално.


Време на објавување: Ноември-07-2022 година